Συμβουλές

Πότε λέει ένα παιδί τις ΠΡΩΤΕΣ του ΛΕΞΕΙΣ;

Οι πρώτες λέξεις ενός παιδιού έρχονται συνήθως με τα 1α του γενέθλια! Μέχρι τους 15 μήνες αναμένουμε να έχουμε ακούσει τουλάχιστον 1 λέξη από τα χείλη του παιδιού την οποία να την χρησιμοποιεί αυτόνομα και με επικοινωνιακό σκοπό για να επικοινωνήσει μία σκέψη ή μία ανάγκη του!

Ποιά βήματα όμως κάνει κάθε παιδί στην ανάπτυξη της επικοινωνίας του για να φτάσει στην χρήση των πρώτων λέξεων;

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Δεδομένου ότι η ακοή του μωρού είναι άρτια και ότι έχει πρόθεση για επικοινωνία με τα οικεία του πρόσωπα (τους κοιτάει στα μάτια, τους χαμογελά, ευχαριστιέται το παιχνίδι μαζί τους κλπ):

 1. αρχικά κατανοεί τις λέξεις που ακούει συχνά μέσα στην καθημερινότητά του. Αυτές οι λέξεις είναι συνήθως πρόσωπα και πράγματα με τα οποία έρχεται σε καθημερινή επαφή, όπως «μαμά», «μπαμπάς», «γάλα», «μπάλα», «νερό» κλπ. Για να καταλάβεις ότι ένα μωρό κατανοεί κάποια λέξη, αρκεί να του κάνεις ερωτήσεις όπως «πού είναι η μαμά;» ή να του δώσεις απλές εντολές όπως «δώσε μου την μπάλα» και εκείνο να αποκριθεί με μη λεκτικό τρόπο. Δηλαδή, να κοιτάξει ή να δείξει την μητέρα του και να ψάξει την μπάλα γύρω του και να σου την δώσει.
 2. μετά αρχίζει και μιμείται τις κινήσεις (π.χ. βάζει το κουτάλι μέσα στο μπολ με το φαγητό του ή κουνάει την κουδουνίστρα του) και τις χειρονομίες (π.χ. παλαμάκια, χαιρετισμός, δείξιμο με τον δείκτη) που κάνουν οι οικείοι του όταν αλληλεπιδρούν μαζί του σε τακτική βάση,
 3. κατόπιν μιμείται τους ήχους που τους ακούει να του λένε (ήχοι ζώων, μέσων μεταφοράς, επιφωνήματα, ψεύτικο βήξιμο κ.ά.) όταν αλληλεπιδρούν μαζί του,
 4. και στο τέλος μιμείται τις λέξεις που ακούει να του λένε!

Μετά την μίμηση, το μωρό αρχίζει να χρησιμοποιεί αυτόνομα και με επικοινωνιακό σκοπό τους ήχους και τις λέξεις. Για παράδειγμα, όταν βλέπει μία γάτα στον περίπατο λέει «νιάου» δείχνοντάς την στην μητέρα του με σκοπό να της τραβήξει την προσοχή σε αυτό που κοιτάει το ίδιο ή φωνάζει «μαμά» όταν θέλει να το βοηθήσει να βγει από την κούνια του. Όταν το μωρό καταφέρει να χρησιμοποιεί αυτόνομα πάνω από 50 λέξεις περίπου, ξεκινά να τις ενώνει για να φτιάξει τις πρώτες του φράσεις έως τους 24 μήνες. Για παράδειγμα, κάνει φράσεις όπως «μπαμπά κοίτα», «θέλω νερό», «πάμε βόλτα», «μπάλα εκεί» κλπ. Όσο περνούν οι μήνες και το λεξιλόγιό του αυξάνεται, φτιάχνει προτάσεις και μιλά κάνοντας διαλόγους πια με τους γύρω του!

Ο ρόλος σου ως γονέας στην ανάπτυξη της ομιλίας του μωρού σου είναι καθοριστικός καθώς εσύ βρίσκεσαι μαζί του συνεχώς, με αποτέλεσμα να έχεις πολυάριθμες ευκαιρίες μέσα στην ημέρα για να το βοηθήσεις να κάνει τα απαραίτητα βήματα που οδηγούν στις πρώτες του λέξεις!

Συμβουλές όπως το να του διαβάζεις βιβλία, να του τραγουδάς τραγούδια και να παίζεις μαζί του με παιχνίδια της ηλικίας του είναι υπέροχες. Όταν όμως μιλάμε για εκμάθηση της γλώσσας, αυτό που μετράει περισσότερο είναι ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδράς και μιλάς στο μωρό σου κατά την διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων και όχι τα ίδια τα βιβλία ή τα παιχνίδια με τα οποία ασχολείστε.

Πώς θα το βοηθήσεις λοιπόν;

 • Στάσου μπροστά από το πρόσωπό του ώστε να βλέπει άνετα τις εκφράσεις του προσώπου σου και τις κινήσεις του στόματός σου όταν του μιλάς!
 • Μίλα του για αυτά που συμβαίνουν γύρω σας με απλή γλώσσα!
 • Βάλε χρώμα στην φωνή σου όταν του μιλάς!
 • Μιμήσου τις φωνούλες που κάνει!
 • Παίξε κοινωνικά παιχνίδια μαζί του, όπως το «κου-κου-τζα»!
 • Χρησιμοποίησε χειρονομίες όταν του μιλάς ώστε να δώσεις νόημα σε αυτά που του λες!
 • Ακολούθησε το ενδιαφέρον του ονομάζοντας εκείνα τα πράγματα/καταστάσεις που του το τραβούν χωρίς να το πιέζεις να πει κάποια λέξη!
 • Επανάλαβε 4-5 φορές τους ήχους και τις λέξεις-κλειδιά σε κάθε ευκαιρία!

Εάν θες έναν πλήρες και αναλυτικό οδηγό (μέσα από βίντεο και εκτυπώσιμο υλικό) με αναλυμένες όλες τις συμβουλές και τις στρατηγικές που πρέπει να εφαρμόζεις στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις σου με το μωρό σου ώστε να το βοηθήσεις να επικοινωνεί με άνεση τις ανάγκες και τις σκέψεις του και πει τις πρώτες του λέξεις, τότε το ecourse “Οι πρώτες του λέξεις” είναι σχεδιασμένο για εσένα!

Θα το βρεις εδώ: https://play2talk.gr/product/oi-protes-tou-lekseis/