Οθόνες & Ανάπτυξη

Οθόνες & ανάπτυξη ομιλίας!

Όταν αφήνουμε τα βρέφη και τα νήπια μπροστά σε μία οθόνη, ενώ όλο και κάπου θα έχουμε ακούσει ή διαβάσει ότι αυτό δεν είναι εποικοδομητικό για ένα παιδί που αναπτύσσεται, θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τις ενδεχόμενες συνέπειες στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτά τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα στον λόγο, στην ομιλία και στη συγκέντρωση σε σχέση με τα παιδιά που δεν αφιερώνουν χρόνο μπροστά στην οθόνη.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το βρέφος ή νήπιο μπροστά στην οθόνη συνήθως σιωπά, δεν μπαμπαλίζει ούτε πειραματίζεται με τις φωνούλες και χάνει πολύτιμες ευκαιρίες για αλληλεπίδραση και παιχνίδι με τους οικείους του που είναι απαραίτητα συστατικά της υγιούς ανάπτυξης της επικοινωνίας του. Ακόμη, συνηθίζει την γρήγορη εναλλαγή εικόνων και μετά δυσκολεύεται να παραμείνει συγκεντρωμένο σε μία δραστηριότητα.

Δεν είναι εντυπωσιακό που οι γονείς ανησυχούν για τις ΟΘΟΝΕΣ που κατακλύζουν τις ζωές μας. Τα ΠΑΙΔΙΑ πολλές φορές μοιάζουν με αβοήθητους τοξικομανείς κάθε φορά που πιάνουν ένα κινητό ή ένα τάμπλετ. Αν αφεθούν μόνα τους με μία τέτοια συσκευή μπορεί να σπαταλήσουν πολλές ώρες από την ζωή τους, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για ουσιαστική αλληλεπίδραση με τους οικείους τους, αλλά και για δημιουργικό παιχνίδι.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε εύκολους τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντικαταστήσει τον χρόνο μπροστά από μία ΟΘΟΝΗ με κάτι ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ που θα το βοηθήσει στην ανάπτυξη του ΛΟΓΟΥ, της ΟΜΙΛΙΑΣ, της ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ, της λεπτής και αδρής ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, της ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ, της ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ και της ΠΡΟΣΟΧΗΣ. Δεξιότητες απαραίτητες για την καλή σχολική πορεία, αλλά και για την εδραίωση υγιών συνηθειών.

Αναφορικά αυτοί οι τρόποι είναι οι εξής:

  • Συμπερίλαβε το παιδί στις καθημερινές δουλειές (π.χ. μαγείρεμα, άπλωμα ρούχων κλπ)
  • Δώστου του παιχνίδια που ενθαρρύνουν την δημιουργικότητα
  • Διάβασέ του παραμύθια ή πες του ιστορίες
  • Παίξε μαζί του
  • Άφησέ το να λερωθεί με αντίστοιχες δραστηριότητες (πλαστελίνη, ζωγραφική, δακτυλομπογιές κλπ.)
  • Κάνε συμφωνίες μαζί του ως προς τον χρόνο που θα δει κάτι στην οθόνη και τηρήστε τες ΠΑΝΤΑ
  • Μείωσε τον δικό σου χρόνο στις οθόνες καθώς τα παιδιά είναι μιμητικά όντα!