Γνωρίζεις ότι εφαρμόζοντας συγκεκριμένες συμβουλές-στρατηγικές μπορείς να βοηθήσεις το μικρό σου παιδί να αναπτύξει την ομιλία του;
Συγκέντρωσα τις πιο εύκολες καθώς μπορείς να τις εφαρμόσεις ανά πάσα στιγμή, αλλά και αποτελεσματικές καθώς έχουν βοηθήσει και συνεχίζουν να βοηθούν αμέτρητα παιδιά στον κόσμο είτε χρειάζονται λογοθεραπευτική παρέμβαση είτε όχι!
Ανάλογα με τις δεξιότητες του δικού σου παιδιού, εφάρμοσε τις παρακάτω συμβουλές και δες πώς το μικρό σου παιδί μεταμορφώνεται μέρα με την μέρα σε έναν εξαιρετικό συνομιλητή που θα μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του!
Διάβασε παρακάτω:
- Να αλληλεπιδράς μαζί του πρόσωπο με πρόσωπο! Μίλησέ του, χαμογέλασέ του, κάντου παιχνίδια καθώς σε κοιτάει στα μάτια.
- Δώσε του δύο επιλογές ώστε να διαλέξει την μία με όποιον τρόπο μπορεί (δείχνοντας, λέγοντας την μία λέξη ή απλά κοιτώντας το επιθυμητό αντικείμενο)! Για παράδειγμα, «θες μπανάνα ή μήλο;».
- Βάλε μικρά εμπόδια στον χειρισμό ή στην πρόσβαση των παιχνιδιών! Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείς ευκαιρίες για να επικοινωνήσει μαζί σου την ανάγκη του για βοήθεια. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις το αγαπημένο του παιχνίδι σε ένα ράφι που δεν το φτάνει, αλλά το βλέπει ή να του δώσεις το κουτί με τα παιχνίδια του χωρίς να του το ανοίξεις πριν σου δείξει κάπως ότι δεν μπορεί να το ανοίξει μόνο του.
- Κάνε λάθη επίτηδες ώστε να του δώσεις την ευκαιρία να αντιδράσει επικοινωνώντας μαζί σου! Για παράδειγμα, δώστου ένα ποτήρι αντί για το κουτάλι την ώρα του φαγητού και δες τις αντιδράσεις του.
- Να έχεις αστεία φωνή και να κάνεις έντονες κινήσεις παιχνιδιάρικες όταν του μιλάς!
- Μιμήσου αυτά που λέει (φωνούλες) και κάνει (κινήσεις, χειρονομίες κλπ)! Έτσι, του μαθαίνεις πως αυτό που κάνει ή λέει έχει σημασία για εσένα παροτρύνοντάς το να τις επαναλάβει.
- Πες την πρώτη συλλαβή της λέξης που πιστεύεις ότι γνωρίζει και περίμενε να την ολοκληρώσει! Αν δεν το κάνει, ολοκλήρωσέ την εσύ.
- Χρησιμοποίησε επικοινωνιακά νοήματα και χειρονομίες όταν του μιλάς λέγοντας πάντα και την αντίστοιχη λέξη (π.χ. «όχι», «έλα» κλπ)
- Όταν παίζετε σχολίασε το παιχνίδι του λέγοντας πάντα το όνομά του!
- Δώσε έμφαση στις λέξεις κλειδιά (τις πιο οικείες λέξεις) επαναλαμβάνοντάς τες συχνά μέσα στη μέρα!
- Ακολούθησε το ενδιαφέρον του και ονόμαζε αυτά που κοιτάει, παίζει, πιάνει καθώς τότε είναι που έχει κίνητρο να σε ακούσει και να μάθει από εσένα και μην το πιέζεις να κάνει κάτι που δεν θέλει!
- Οι ήχοι (ζώων, μέσω μεταφοράς, επιφωνήματα κλπ) έρχονται πριν από τις λέξεις στην ανάπτυξη, οπότε αν το παιδί σου δεν λέει λέξεις ή λέει λίγες λέξεις, χρησιμοποίησέ τους!
- Μείωσε τις ερωτήσεις που του κάνεις!
- Χρησιμοποίησε λεκτικές ρουτίνες μέσα στην μέρα σας! Για παράδειγμα, όταν το ετοιμάζεις για να το κάνεις μπάνιο πες την ίδια φράση μελωδικά διατηρώντας την ίδια μελωδία κάθε φορά. Για παράδειγμα, «πάμε για μπάνιο!»
- Παρατήρησε το παιδί προσεχτικά και περίμενε πριν μιλήσεις δίνοντας ευκαιρία στον εαυτό σου να ακούσεις τους ήχους ή τις λέξεις που τυχόν λέει ή τις κινήσεις που κάνει!
- Να του μιλάς αργά και καθαρά!
- Κάνε παύσεις όταν του μιλάς αφήνοντάς του χρόνο να επεξεργαστεί τα λεγόμενά σου!
- Πες αυτό που είπε προσθέτοντας μία ακόμη λέξη! Για παράδειγμα, σου λέει «μήλο» και του λες «θες μήλο!».
- Κρύψε παιχνιδιάρικα ένα αντικείμενο και φώναξέ το για να εμφανιστεί! Για παράδειγμα, κρύβεις την μπάλα και λες στο παιδί «έλα να φωνάξουμε την μπάλα, πού πήγε; Μπάαααλα!! Μπάααλα!». Μπορείς να κρατήσεις τα χέρια σου κοντά στο στόμα σου καθώς φωνάζεις. Δες αν μιμείται την λέξη ή έστω την χειρονομία σου.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσεις την εφαρμογή των παραπάνω στρατηγικών! Το παιδί σου και οι αντιδράσεις του θα σε καθοδηγήσουν. Τις περισσότερες όμως μπορείς να τις εφαρμόζεις από την πρώτη μέρα!
Αν έχεις ένα μωρό από 0-15 μηνών και θες να το βοηθήσεις να πει τις πρώτες του λέξεις, το e-course “Οι πρώτες του λέξεις” είναι αυτό που χρειάζεσαι. Είναι ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς στο οποίο αναλύω μέσα από 7 βίντεο όλες τις στρατηγικές και σε κάθε ένα φαίνεται πώς εφαρμόζεται κάθε στρατηγική με ένα πραγματικό μωρό και την μητέρα του ώστε να γνωρίζεις ακριβώς πώς θα τις εφαρμόσεις κι εσύ! Θα το βρεις εδώ: https://play2talk.gr/product/oi-protes-tou-lekseis/
Περιμένω τα σχόλιά σου μετά από την εφαρμογή των στρατηγικών!
Μην ξεχνάς, have fun with your little one!
Γεωργία Ρούσσου, Λογοθεραπεύτρια (BSc)